akılcı ibni rüşdün nakilci gazali ekolü tarafından sevilmemesi – Muhalif Sözlük
gerçektir efendim. günümüzde de ibni rüşdün öğretileri yerine gazali'nin öğretileri hakimdir. gazali ehli hadistendir. ibni rüşd ise sorgulayıcı ve akılcı bir müslümandır. ibni rüşd eski yunan filozoflarından bile yararlanır. günümüzde klasik mezhepçi herhangi bir cemaate girin ağırlıklı olarak gazali'nin yolunda gidilir. ibni rüşd'ün adını bile bilmez pek çoğu. Bilenlerde soğuk bakar. Hatta daha ağır şeyler bile söyleyenler çıkabilir.
aslında bu tartışma ibn-i rüşd'ün akılcı olarak övülüp, gazali'nin nakilci olarak yerilmesiyle yerini bulmaz. onlar kendi dönemlerinde, aynı islam havuzu içerisine büyük birer birikim bırakmışlar ilmi tartışmalarıyla. yani gazali'ye nakilci bu yeaa deyip geçmek için önce bir ibn-i rüşd olmak lazım. sorun, onlardan sonra gelen, mezhepçi anlayışta. kraldan çok kralcı olan insanlar ayrışmayı rahmet olmaktan çıkarıp harp haline getirdikleri için, biri diğerini müşrik, o öbürünü merdut ilan edebiliyor.

dolayısıyla bu şekilde kümelenen ekoller arasında böyle çekişmeler mevcut. ne diyor üstad, "(b: mezhebi allah yolunda yürüyüşü güzelleştiren bir ocak değil de holiganlığı yapılacak bir takım gibi görenler, mezhep balına konmuş sineklerdir)."(u: bkz: mustafa islamoğlu) (u: gb)
ibn-i rüşd ve gazali mi dediniz?
birisi dev bir akarsu, bir çağlayan, bir şelâle, diğeri ise bir dere.. ancak ayaklarınızı ıslatabileceğiniz bir dere...
birinci sınıf ilahiyat fakültesi öğrencisi, okula başladıktan bir kaç ay sonra şöyle der:
(b: "ben nereye geldim, bu hocaların hepsi mutezile, reformist, modernist vsvsvs...")
ikinci sınıfın sonunda ise:
(b: "adamlar ilginç şeyler söylüyor...")
üçüncü sınıfın sonunda:
(b: "haklı tarafları da var...")
nihayet dördüncü sınıfın sonuna doğru şunu derler:
(b: "adamlar haklı beyler dağılın...")