mustafa kemal atatürk – Muhalif Sözlük
çanakkale savaşında yıldızı parlayıp, diğer cephelerde hızla yükselen ve askeri-siyasi dehasıyla kendisine hayran bıraktığı askerlerin 1.dünya savaşından sonra sultan vahdeddin'e önermesiyle milli mücadele için görevlendirilip, istiklal harbinde başkomutan olan..

düşman vatan'dan kovulduktan sonra türkiye cumhuriyet'ni kuran ve ilk cumhurbaşkanı olan, 1000 yıllık dini ve siyasi rejimi kaldırıp birçok batılılaşma hareketlerine giren, getirdiği sistemle en fazla türkçü ve en fazla milli siyasi adamı hüviyetini anladığımız ulu önder, gazi, başbuğ.
tarihin en büyük türklerinden, türk'e son yurdunu armağan eden başbuğ. yaptığı her devrim ulusu çağının ötesine taşıyacak hamlelerdi. müslüman ya da değil bilemem, zerre kadar da ilgilenmem. ancak, dine de çok büyük hizmetleri olmuştur. emevi artığı hilafeti kaldırması, saltanata son vermesi, türkçe mealler yazdırması, tekke ve zaviyeleri kapatması, şeyhlere, tarikatlara dur demesi onlarca yıldan sonra çok çok daha iyi anlaşılmakta.

atatürk şu an bağımsızlığı ciddi şekilde tartışılabilecek olan ülkemizi bağımsızlığa kavuşturan liderdir. bu toprakları tekrar türk'ün kılandır, bu da en önemlisi.
türk inanç sistemine göre 100 yılda bir yeryüzüne inen gökbörü'nün mustafa kemal atatürk adı ve insan suretiyle onun şahsında zühur ettiğine inandığım,onu sevmeyenin ya kanının ya aklının bozuk olduğu şüphe götürmez yüce bir türk büyüğü.
milletin tümünü memnun etmenin mümkün olmadığını gösteren en büyük örnek.

zamanında izlediği "politika" ve "ilm-i siyaset" sebebiyle farklı anlaşılan ve yorumlanan, aslında her insan gibi onun da nefsine ve kibirine yenik düştüğü gerçek olan; fakat ne gariptir ki kurtuluş savaşı sırasında onun izlediği politika ve uyguladığı ilm-i siyaset sayesinde bir arada kalabildiğimiz de tartışılmaz olan bir durumun baş aktörü..

ilk olarak muhafazakâr, batı hayranı demeden birliktelik sağlamış ve sonrasında da kafasındaki ideal ülkeyi gerçekleştirmek için adım adım hareket ederek önce muhafazakârları kenara itmiştir, daha sonra demokrasiye geçiş adımları atıldıktan sonra tekrar, kurduğu partinin muhatabı haline getirmiştir.

imparatorluğun son zamanında kimin dost, kimin düşman, kimin ikili ajan olduğunu anlamak zor iken, birçok dinci görünen grup yabancılarla işbirliği içindeyken, azınlıklar bir yandan azmaya başlamışken birinin bu yuvarlanmaya dur demesi gerekiyordu. O yapmasa başkası yapacaktı. Netice itibariyle onun yanlış da olsa izlediği politikalar sayesinde "kısmen" de olsa işgalden kurtulmamızı sağlamış biridir.

Nutuk okumadan da şifahen oradan buradan ezbere bilgilerle ahkâm kesmemek iyidir.
Bir kişiyi eleştirmek istiyorsanız onu çok iyi tanımalısınız.. (u: ok?)
düşmandan temizlediği ülkenin kendisinin vefatından sonra hükümet eliyle düşmana peşkeş çekildiği, bıraktığı milliyetçi devlet yapısının altının oyulup halkın kıvama getirilerek kendisine de düşman gözüyle bakıldığı, artık kendisine açıktan sövmenin veya eleştirmenin veya laf atmanın demokrasi olduğu;

büyük insan.
tüm devlet adamlarının komutanların hayran olduğu,Allah'ın ülkemizin kurtuluşu için sebep kıldığı,örnek aldığım büyük insan...
kendisini bazı noktalarıyla eleştirsem de, hatta mason olduğunu düşünsem de atamdır.neyse; 3. sınıflara "atatürk olmak" adlı okuma parçasını okuturken birden duygulandım.çocuklara okurken parçayı hayal alemine daldım.kendisine şükranlarımı sunduktan sonra dersime devam ettim.

not:hala daha kuşkulu bakarım ama çocuklara fikirlerimi aktarmam.daha yeni öğreniyorlar hem.hayalleri yıkılmasın isterim.fikir özgürlüğünden yana olsam da sistemin dileği gibi hatta atatürk'ü daha da yücelterek anlatırım.